ATI and fc5 dual head configuration.
FedoraForum.org - Fedora Support Forums and Community
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 18
  1. #1
    mjlewis90 Guest

    ATI and fc5 dual head configuration.

    hey all. i think i got a simple fix here but i dont know where it is!

    i have a Dell Optiplex GX620 with 2GB RAM and 2 CPUs' running through a ATI X600/256MB vid card.
    i'm able to get core5 up and running but i'm having problems getting X to use the dual head option correctly.
    i have 2 dell 1905FP DVI monitors hooked to the DVI splitter cable going into the back of the box.

    i can get both screens to work, and they span, but monitor 1 still clones monitor0 and "over-writes" the spanning desktop from monitor0. (strange... but i'm sure there's any easy fix).

    i tried the gflrx drivers from ATI with no such luck. This is a simple config file but i'm not and expert on X!

    Here is my xorg.conf file:

    # Xorg configuration created by system-config-display

    Section "ServerLayout"
    Identifier "Multihead layout"
    Screen 0 "Screen0" LeftOf "Screen1"
    Screen 1 "Screen1" 0 0
    InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
    InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    Option "Xinerama" "on"
    Option "Clone" "off"
    EndSection

    Section "Files"

    # Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together)
    # By default, a font server independent of the X server is
    # used to render fonts.
    FontPath "unix/:7100"
    EndSection

    Section "Module"
    Load "dbe"
    Load "extmod"
    Load "fbdevhw"
    Load "glx"
    Load "record"
    Load "freetype"
    Load "type1"
    Load "dri"
    EndSection

    Section "InputDevice"

    # Specify which keyboard LEDs can be user-controlled (eg, with xset(1))
    # Option "Xleds" "1 2 3"
    # To disable the XKEYBOARD extension, uncomment XkbDisable.
    # Option "XkbDisable"
    # To customise the XKB settings to suit your keyboard, modify the
    # lines below (which are the defaults). For example, for a non-U.S.
    # keyboard, you will probably want to use:
    # Option "XkbModel" "pc102"
    # If you have a US Microsoft Natural keyboard, you can use:
    # Option "XkbModel" "microsoft"
    #
    # Then to change the language, change the Layout setting.
    # For example, a german layout can be obtained with:
    # Option "XkbLayout" "de"
    # or:
    # Option "XkbLayout" "de"
    # Option "XkbVariant" "nodeadkeys"
    #
    # If you'd like to switch the positions of your capslock and
    # control keys, use:
    # Option "XkbOptions" "ctrl:swapcaps"
    # Or if you just want both to be control, use:
    # Option "XkbOptions" "ctrl:nocaps"
    #
    Identifier "Keyboard0"
    Driver "kbd"
    Option "XkbModel" "pc105"
    Option "XkbLayout" "us"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Mouse0"
    Driver "mouse"
    Option "Protocol" "IMPS/2"
    Option "Device" "/dev/input/mice"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    Option "Emulate3Buttons" "yes"
    EndSection

    Section "Monitor"

    ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC:
    Identifier "Monitor0"
    VendorName "Monitor Vendor"
    ModelName "Dell 1905FP (Digital)"
    DisplaySize 380 310
    ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC:
    HorizSync 30.0 - 81.0
    VertRefresh 56.0 - 76.0
    Option "dpms"
    EndSection

    Section "Monitor"

    ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC:
    Identifier "Monitor1"
    VendorName "Monitor Vendor"
    ModelName "Dell 1905FP (Digital)"
    ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC:
    HorizSync 30.0 - 81.0
    VertRefresh 56.0 - 76.0
    Option "dpms"
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "Videocard0"
    Driver "radeon"
    VendorName "Videocard vendor"
    BoardName "ATI Technologies Inc RV370 5B62 [Radeon X600 (PCIE)]"
    BusID "PCI:1:0:0"
    Screen 0
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "Videocard1"
    Driver "radeon"
    VendorName "Videocard Vendor"
    BoardName "ATI Technologies Inc RV370 5B62 [Radeon X600 (PCIE)]"
    BusID "PCI:1:0:0"
    Screen 1
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device "Videocard0"
    Monitor "Monitor0"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 16
    Modes "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 24
    Modes "1280x1024"
    EndSubSection
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "Screen1"
    Device "Videocard1"
    Monitor "Monitor1"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 24
    Modes "1280x1024"
    EndSubSection
    EndSection

    Section "DRI"
    Group 0
    Mode 0666
    EndSection

    Thanks
    -mike

  2. #2
    Crimson Tide Guest
    I have been f-ing with this for days now. I have ati mobility 200x that works great on ldc but not secondary display.

    The only way I could fix this in fc4 was to use the ATI official drivers. Those currently do not support xorg 7.

    If anyone can help him, it would help me too i think.

  3. #3
    rdrever Guest
    I just got this working for my X800. I had the same problem as mjlewis90 where my second monitor cloned and overwrote. I fixed it by changing the BusID on VideoCard1 and specifying the MonitorLayout and CRT2Position options in the Device section. Even though I have 2 LCD's, the only way I could get it to work was to set one display as CRT and the other as TDMS in the MonitorLayout option. I have xinerama disabled, but it also works correctly with it enabled.

    Here is my xorg.conf:

    Section "ServerLayout"
    Identifier "Multihead layout"
    Screen 0 "Screen0" LeftOf "Screen1"
    Screen 1 "Screen1" 0 0
    InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
    InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    Option "Clone" "off"
    Option "Xinerama" "off"
    EndSection

    Section "Files"
    FontPath "unix/:7100"
    EndSection

    Section "Module"
    Load "dbe"
    Load "extmod"
    Load "fbdevhw"
    Load "glx"
    Load "record"
    Load "freetype"
    Load "type1"
    Load "dri"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Keyboard0"
    Driver "kbd"
    Option "XkbModel" "pc105"
    Option "XkbLayout" "us"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Mouse0"
    Driver "mouse"
    Option "Protocol" "IMPS/2"
    Option "Device" "/dev/input/mice"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    Option "Emulate3Buttons" "no"
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "Monitor0"
    VendorName "Monitor Vendor"
    ModelName "BenQ FP71G+"
    HorizSync 31.0 - 83.0
    VertRefresh 56.0 - 76.0
    Option "dpms"
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "Monitor1"
    VendorName "Monitor Vendor"
    ModelName "BenQ FP71G+"
    HorizSync 31.0 - 83.0
    VertRefresh 56.0 - 76.0
    Option "dpms"
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "Videocard0"
    Driver "radeon"
    VendorName "Videocard vendor"
    BoardName "ATI Technologies Inc R423 UI [Radeon X800PRO (PCIE)]"
    Option "MonitorLayout" "CRT,TDMS"
    Option "CRT2Position" "LeftOf"
    BusID "PCI:5:0:0"
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "Videocard1"
    Driver "radeon"
    VendorName "Videocard Vendor"
    BoardName "ATI Technologies Inc R423 UI [Radeon X800PRO (PCIE)]"
    BusID "PCI:5:0:1"
    Screen 1
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device "Videocard0"
    Monitor "Monitor0"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 24
    Modes "1280x1024"
    EndSubSection
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "Screen1"
    Device "Videocard1"
    Monitor "Monitor1"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 24
    Modes "1280x1024"
    EndSubSection
    EndSection

    Section "DRI"
    Group 0
    Mode 0666
    EndSection

  4. #4
    mjlewis90 Guest
    Thanks for the help, but when i did the CRT,TDMS options only the right side worked and it looked like it spanned too. we're on the right track, i'm wondering if the radeon driver is the problem. (strange option to get the dual head option to work).

  5. #5
    torquato Guest
    I have the same problem too. ATI 9000 configured with dual head and xinerama on, the second monitor shows a confused copy of the first one. Only the mouse pointer is displayed correctly and move from a screen to the other.

    ATI driver doesn't resolve the problem. If i set colordepth to 8 it seems to work, not perfectly but work.

    Torquato

  6. #6
    mjlewis90 Guest
    thanks for the info... i tried the color depth to 8 and got 2 disktops with full mouse fuctions. this adds more fuctionality, but is not really a solution. i've turned Xinerama off until we can figure out a solution. i'm wondering if the radeon driver is the issue. i'm going to play with the vesa driver and see what happens.

    thanks!

  7. #7
    torquato Guest
    I tried the solution of rdrever, it works but the expanded desktop is strange. When I expand a window it expands to both screens. This doesn't happen with FC4.

    I'm agree that this isn't a solution, I'm waiting for new drivers that support xorg 7.

    Torquato

  8. #8
    mjlewis90 Guest
    tried the vesa drivers with no luck. i'm going to try the livna test fc5 ati drivers...

    http://rpm.livna.org/fedora/testing/5/i386/

    xorg-x11-drv-fglrx-8.23.7-1.lvn5.i386.rpm
    xorg-x11-drv-fglrx-devel-8.23.7-1.lvn5.i386.rpm

  9. #9
    mjlewis90 Guest
    doesnt look like the livna drivers will work either...


    # yum install ati-fglrx kernel-module-fglrx$(uname -r)
    Loading "installonlyn" plugin
    Setting up Install Process
    Setting up repositories
    core [1/3]
    extras [2/3]
    updates [3/3]
    Reading repository metadata in from local files
    Parsing package install arguments
    No Match for argument: ati-fglrx
    No Match for argument: kernel-module-fglrx2.6.15-1.2054_FC5smp
    Nothing to do

  10. #10
    mjlewis90 Guest
    hey all i got it fixed... do a man radeon and read some of the cool options... here is my xorg.conf file. might have to season to taste. thanks everyone for their help.

    # Xorg configuration created by system-config-display

    Section "ServerLayout"
    Identifier "Multihead layout"
    Screen 0 "Screen0" LeftOf "Screen1"
    Screen 1 "Screen1" 0 0
    InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
    InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    Option "Clone" "off"
    Option "Xinerama" "on"
    EndSection

    Section "Files"
    FontPath "unix/:7100"
    EndSection

    Section "Module"
    Load "dbe"
    Load "extmod"
    Load "fbdevhw"
    Load "glx"
    Load "record"
    Load "freetype"
    Load "type1"
    Load "dri"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Keyboard0"
    Driver "kbd"
    Option "XkbModel" "pc105"
    Option "XkbLayout" "us"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Mouse0"
    Driver "mouse"
    Option "Protocol" "IMPS/2"
    Option "Device" "/dev/input/mice"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    Option "Emulate3Buttons" "no"
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "Monitor0"
    VendorName "Monitor Vendor"
    ModelName "Dell 1905FP LCD Digital"
    HorizSync 31.0 - 83.0
    VertRefresh 56.0 - 76.0
    Option "dpms"
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "Monitor1"
    VendorName "Monitor Vendor"
    ModelName "Dell 1905FP LCD Digital"
    HorizSync 31.0 - 83.0
    VertRefresh 56.0 - 76.0
    Option "dpms"
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "Videocard0"
    Driver "radeon"
    VendorName "Videocard vendor"
    BoardName "ATI Technologies Inc R423 UI [Radeon X600PRO (PCIE)]"
    BusID "PCI:1:0:0"
    Option "MonitorLayout" "TMDS, TMDS"
    Option "CRT2Position" "RightOf"
    Screen 0
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "Videocard1"
    Driver "radeon"
    VendorName "Videocard Vendor"
    BoardName "ATI Technologies Inc RV370 5B62 [Radeon X600 (PCIE)]"
    BusID "PCI:1:0:1"
    Screen 1
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device "Videocard0"
    Monitor "Monitor0"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 24
    Modes "1280x1024"
    EndSubSection
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "Screen1"
    Device "Videocard1"
    Monitor "Monitor1"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Viewport 0 0
    Depth 24
    Modes "1280x1024"
    EndSubSection
    EndSection

    Section "DRI"
    Group 0
    Mode 0666
    EndSection

  11. #11
    torquato Guest
    With this configuration everything works fine.
    But I have the following problem: when I maximize a windows this expands to both screen or if I open a new window this is centered among both screens.
    If I put Xinerama option off this problem disappear. When I maximize an application it expands in only one screen correctly.
    I can't understand why, and I'd like to know If this is a problem or a property of Xinerama.

    In FC4 by default Xinerama is Off or On? I never read my xorg.conf file...

    That's all, it works!

    Torquato

  12. #12
    grimesp Guest
    My setup sounds like mjlewis90's setup, however adding
    Option "MonitorLayout" "TMDS, TMDS"
    Option "CRT2Position" "RightOf"
    and changing the BusID doesn't work for me. I have one graphics card an ATI Radeon X300 with a splitter for my dual monitors (two Dell 2405FPW). Changing the BusID for the second Device makes my second screen go blank as I would have expected it to. Is there something I am missing regarding changing the BusID for the second monitor even though I only have one graphics card with a splitter?

  13. #13
    grimesp Guest
    Does anyone have an idea or estimate on when an ATI driver that supports X.Org 7 will be available? ATI releases a new driver about every month. Is the driver coming out in April going to support xorg 7?

  14. #14
    pds Guest
    I have radeon working in dual head Xinerama mode but I would prefer to have dual heads working separately and of course this did work in FC4. If anyone knows the secret please post the xorg.conf or the needed changes. I've tried the ATI with FC4 but was not able to get this mode working.

  15. #15
    domlayfield Guest

    Hooray!

    Upon upgrade to FC5, I had the same problem as everyone else: dual-head on my ATI card was broken.

    Thank God for this forum: I made the changes described by wjlewis90 and I'm back in action!

    Thanks guys,

    XOX DOM

    Still none the wiser how they broke things, though. Don't understand why the X server has decided to ignore the information in the "SeverLayout" section...

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Similar Threads

  1. yum update messed up dual head configuration.
    By Linux_Weary in forum Using Fedora
    Replies: 14
    Last Post: 19th July 2007, 07:14 PM
  2. Known working dual head configuration
    By rick_t_smith in forum Hardware & Laptops
    Replies: 1
    Last Post: 12th June 2006, 01:14 PM
  3. ATI fglrx, Dual head configuration
    By blarg in forum Hardware & Laptops
    Replies: 2
    Last Post: 11th November 2004, 10:37 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •