FedoraForum.org - Fedora Support Forums and Community
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    santa barbara, CA
    Posts
    447

    Since FC24 sound skips sometimes with pulseaudio

    Hello,

    I have noticed this using mplayer (every 30 minutes or so), and also on youtube (on youtube it happens more often actually, say every 10 mins), but randomly, i.e. impossible to predict. I have even disabled all cronjobs, and it still happens.
    Sound just "skips", missing say half a second or so, sometimes. You notice it when people speak, suddenly a word is missing. This could be a video/sound sync issue. But the files which played ok on FC23, now fail on FC24/25.

    Interestingly, this manifests itself on my wife's old (very old) Vaio Laptop, in a different fashion. When the laptop starts you can hear "loud chirps", and then randomly, say 4 or 5 times during the day, the thing just chirps. Wife thinks there's an insect running around inside LOL. I have not checked playing video there yet, since her laptop is to slow for that.

    I run pulseaudio, and I have not tested this in any other sound configuration.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    santa barbara, CA
    Posts
    447

    Re: Since FC24 sound skips sometimes with pulseaudio

    UPDATE: if I rewind the video a few seconds and continue, the same place where it skipped before, does not skip again.

    Me thinks it's a buffer underrun, but I don't know the innards of pulseaudio or alsa to be certain.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    On up the road a piece
    Posts
    743

    Re: Since FC24 sound skips sometimes with pulseaudio

    Try this:

    Code:
    su -c 'gedit /etc/pulse/default.pa'
    and replace the line: load-module module-udev-detect

    with: load-module module-udev-detect tsched=0

    Then run this command

    Code:
    pulseaudio -k
    It worked for me a couple of years ago for the same problem, although I haven't modified my current default.pa and am not having the problem. If it doesn't work or causes other problems just change it back.
    I live in my own little world, but it's OK, they know me here.

  4. #4
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    santa barbara, CA
    Posts
    447

    Re: Since FC24 sound skips sometimes with pulseaudio

    cheers SDF,

    I tried it, seems to work better. I was able to detect only 2 faults in about 3 hours. The faults are different though, they manifest in a small 1/4 second "fast looping" of a piece of sound.

    but much better. I will see what happens after a reboot.

    and I haven't tested it in wife's chirping old Vaio yet.

Similar Threads

  1. PulseAudio- no sound
    By fa7ll7en in forum Using Fedora
    Replies: 7
    Last Post: 2nd August 2011, 08:03 PM
  2. Sound Clips/Skips on Soundblaster
    By XP_Pro in forum Using Fedora
    Replies: 2
    Last Post: 21st October 2009, 07:27 PM
  3. Pulseaudio or alsa problem. Sound works but no sound output
    By spacie in forum Hardware & Laptops
    Replies: 14
    Last Post: 27th June 2009, 04:08 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •