How do I change FC 18 host name
FedoraForum.org - Fedora Support Forums and Community
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 28
  1. #1
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    New Bern NC USA
    Age
    62
    Posts
    401
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    How do I change FC 18 host name

    Hi,

    Just installed fc18 and it looks good so far. I didn't notice a host name setting on installation. now it is stuck on localhost. What can i do to change it?

    Thanks!
    FC 30-64 4930K, GTX780, Teraquad
    Galaxy Tab s2, Galaxy 8S, De N4ZPO

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    8,486
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    the hostname setting is on the screen to set up your network.

    But you can change it after installing by using the hostnamectl command. Hostname is now in your /etc/hostname file and not in /etc/sysconfig/network

    Code:
    hostnamectl set-hostname <newhostname> --static

  3. #3
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Malibu, California
    Posts
    458
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    Quote Originally Posted by teraquad
    I didn't notice a host name setting on installation. now it is stuck on xxx ...
    Yes I had that situation with the F18 installer with a beta TC3 trial - it used the university computer name (.edu and all) for my full install to a USB.
    I of course from F11 through F17 always did get the chance to change that university computer name that would at first come up and could use my own computer name.

    I am gonna figure that setting that name will just be something that this new installer will be automatically doing for everyone, but maybe there is a way to change that (?)
    if so then I'd be interested as well.

    ---------- Post added at 11:42 AM ---------- Previous post was at 11:40 AM ----------

    Quote Originally Posted by DBelton
    the hostname setting is on the screen to set up your network.

    But you can change it after installing by using the hostnamectl command. Hostname is now in your /etc/hostname file and not in /etc/sysconfig/network

    Code:
    hostnamectl set-hostname <newhostname> --static
    OK that'd be great . . . Thanks.

  4. #4
    Join Date
    May 2012
    Location
    Texas
    Posts
    17
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    You can also change it by going to system settings/details. Where it says "device name", just type it in there and reboot. When you return to your desktop check it by opening your terminal and you will see it there.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    New Bern NC USA
    Age
    62
    Posts
    401
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    Thanks!

    That did the trick. I am anxious to see what has changed on fc18.
    Thanks again.!
    FC 30-64 4930K, GTX780, Teraquad
    Galaxy Tab s2, Galaxy 8S, De N4ZPO

  6. #6
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Vancouver, BC
    Posts
    4,328
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    for the record, you can set hostname during install in the Network spoke.
    Adam Williamson | awilliam AT redhat DOT com
    Fedora QA Community Monkey
    IRC: adamw | Twitter: AdamW_Fedora | identi.ca: adamwfedora
    http://www.happyassassin.net

  7. #7
    Join Date
    May 2012
    Location
    Texas
    Posts
    17
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    Yes, I read that, however when I put my host name in the space offered there and continued, I found when I got to the desktop that there were no changes at all. There installer is not very intuitive in that it does not say whether or not I should hit enter, just type in the host name and just leave it, both ways failed for me. However, it does work after the install for sure...Thanks for your time Adam, I have read many of your post and respect your advice immensley. Please tell me the corrent way to set the host name at the network configuration cog.

    ---------- Post added at 11:25 PM ---------- Previous post was at 08:18 PM ----------

    I want to add that I am referring to the Live CD install not the DVD, sorry I didn't mention this earlier.

  8. #8
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Malibu, California
    Posts
    458
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    Quote Originally Posted by AdamW
    for the record, you can set hostname during install in the Network spoke.
    Quote Originally Posted by rwright
    . . . installer is not very intuitive in that it does not say whether or not I should hit enter, just type in the host name and just leave it, both ways failed for me.
    However, it does work after the install for sure...
    Good to know - thanks for passing on to us this info for the new F18 installer.

  9. #9
    Join Date
    May 2011
    Location
    3rd Rock from the Sun
    Posts
    86
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    There seems to be an issue with Anaconda. If the machine is connected to 'Internet' the installer does not give you the option to set the hostname. However if the system is not connected then the Anaconda shows the dialog to configure the network and the hostname. So during install do not connect to the internet until you get to the networking dialog in Anaconda.

    We can change the hostname by editing /etc/hostname.


  10. #10
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    8,486
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    I never had that issue here.

    I installed with the network connected to the internet, and I still got the dialog to configure the network and set the hostname.

  11. #11
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    North Carolina
    Age
    52
    Posts
    2,412
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    Quote Originally Posted by AdamW
    for the record, you can set hostname during install in the Network spoke.
    Thanks AdamW, I made a mental note to look there the next time I install with the new Anaconda...

    And DBelton is busy with this device name - rename
    On quest for blue smoke and red rings...

  12. #12
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    8,486
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    Yea.. It's because of the file changes in F18 where Fedora is trying to go back to using some of the more standard files instead of being different from the other distros.

    But, the hostnamectl command is a new one for F18. I don't believe any other distros are using it yet.

  13. #13
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Berkshire, England
    Posts
    18
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    Thanks for command. I've done two installs from a live cd/dvd iso and on both occasions was never presented with a host name option. So have had to alter afterwards as per command.

  14. #14
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Italy
    Posts
    395
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    Very usefull discussion!
    For the record, I installed via usb - live and I had no option to set an host name, even if I looked very carefully (and read the installation guide before installing).

  15. #15
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    8,486
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: How do I change FC 18 host name

    Not sure if the LiveCD gives the option to set hostname or not. It should, but I haven't used it to know for sure. It would have been on the same spoke/panel where you configure your network adapter

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Similar Threads

  1. change host name in Fedora16
    By PiElle in forum Using Fedora
    Replies: 8
    Last Post: 14th April 2012, 09:47 PM
  2. How to change computer name or host name?
    By jhedrotten in forum Using Fedora
    Replies: 5
    Last Post: 30th December 2008, 02:25 AM
  3. remote change host.allow
    By lazlow in forum Using Fedora
    Replies: 1
    Last Post: 1st March 2007, 02:00 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •