[SOLVED] Icons and images disappeared, can't login in gnome shell
FedoraForum.org - Fedora Support Forums and Community
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Italy
    Age
    34
    Posts
    88
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Icons and images disappeared, can't login in gnome shell

    Hello!
    I just installed F17, fresh install on my new laptop.
    It worked great, but after some customization it started to do something bizarre: all icons of programs, such firefox, nautilus, etc, started to vanish (and a nice red X appeared instead), then the background image (default one) disappeared, leaving a nice blue screen.

    In the login screen, wallpaper is vanished too, so I *guess* that is something system-wide and not realted to my user home directory. I didn't try to create another user and check if it worked for it.

    Anyway, I guess that gnome-tweak-tool did something undesirable, as it was one of the last things I installed before starting to get this issue.

    Now, when I log in, I can't see anything but the top bar. Trying to launch any program, will cause a fail message to appear (unrecoverable error), forcing to close the session.

    I watched my .xsession-errors and contains things like

    Gtk-WARNING **: Error loading theme icon 'image-missing' for stock: Unrecognized file format

    I attached the full file in this thread if it may be useful.

    I can't use the desktop in this situation, so any help is appreciated.

    Thanks!
    ~Aki
    Attached Files Attached Files

  2. #2
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    4,112
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Icons and images disappeared, can't login in gnome shell

    I don't use the gnome spin so I can't be much help. But since the messages show that *.svg files are considered an "unrecognized format" and *.svg probably should be a known format, I think you should investigate this problem first.

    One possibility is that whatever library is supposed to be use to deal wih svg files is missing or corrupt. I think a greater possibility is that there is a file somewhere that tells the desktop manager (or things it uses like Gtk) what libraries it should use for various file formats and this file has gone bad. Here is an old discussion that is probably not accurate for current configurations but it suggests (post #2) that this type of problem can happen: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...rd/+bug/799505
    "Never let the task you are trying to accomplish distract you from the study of computers."

  3. #3
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    NM
    Posts
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Wink Re: Icons and images disappeared, can't login in gnome shell

    Akiross,
    I had what seems to be a similar problem today, and it turned out that my mime types became corrupted. Anyway, I found another persons thread on another forum site (http://www.spinics.net/linux/fedora/...msg417967.html) that mentioned what might be the problem, and how to solve!

    As root (or sudo as I do ):
    >#update-mime-database /usr/share/mime
    >#chmod 664 /usr/share/applications/mimeinfo.cache

    (note: Please don't copy and paste the fake root prompt! and don't forget to re-boot!)

    I hope this helps!

    Da1hammer
    :)David:)

  4. #4
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Italy
    Age
    34
    Posts
    88
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Icons and images disappeared, can't login in gnome shell

    Quote Originally Posted by Da1hammer
    Akiross,
    I had what seems to be a similar problem today, and it turned out that my mime types became corrupted. Anyway, I found another persons thread on another forum site (http://www.spinics.net/linux/fedora/...msg417967.html) that mentioned what might be the problem, and how to solve!

    As root (or sudo as I do ):
    >#update-mime-database /usr/share/mime
    >#chmod 664 /usr/share/applications/mimeinfo.cache

    (note: Please don't copy and paste the fake root prompt! and don't forget to re-boot!)

    I hope this helps!

    Da1hammer
    Great! It solved, thanks
    Now, question is: how did this happen? It would be great to understand what caused this to avoid or fix the cause... But I've no idea. :S
    Only things I did was to install gnome-tweak-tool, inkscape and synfigstudio. After launching synfig, I noted broken icons so I removed it, but the problem where elsewhere so everything else started to go bad.

    As said tashirosgt, it seemed to be a svg-related problem, so... May it be that Inkscape or synfigstudio broke the mime database?

    Anyway, thanks for the help. I'll wait a bit before marking the thread as solved, better to find a cause before closing the issue

    Thanks again!

  5. #5
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    NM
    Posts
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Thumbs up Re: Icons and images disappeared, can't login in gnome shell

    Akiross,
    How it happened for me is that I was updating several packages like gthumb and synfigstudio, and b4 it finished with the updates, pics and icons started disappearing!, and so, I tried to get into Gnome 3 after a re-boot only to see the frownie face computer dialog each time, and, although XFCE4 still worked, it was a mess! Finally, I used KDE4, which uses a different set-up in many parts, but backgrounds, and many icons were just gone or had question mark icons in their place.

    So, I think that it is faulty script in the synfigstudio rpm that is to blame, as the affected files in /usr/share/mime had a time stamp of when I updated the several pkgs. Here are the exact rpms I updated:

    Jun 4 19:17:08 yum[9757]: Updated: openssl-1.0.0j-1.fc16.x86_64
    Jun 4 19:22:11 yum[9757]: Updated: synfigstudio-0.63.05-3.1.fc16.x86_64
    Jun 4 19:22:17 yum[9757]: Updated: synfigstudio-devel-0.63.05-3.1.fc16.x86_64
    Jun 4 19:22:40 yum[9757]: Updated: openssl-devel-1.0.0j-1.fc16.x86_64
    Jun 4 19:22:54 yum[9757]: Updated: gthumb-2.14.4-1.fc16.x86_64
    Jun 4 19:22:59 yum[9757]: Updated: python-crypto-2.3-6.fc16.x86_64
    Jun 4 19:23:18 yum[9757]: Updated: childsplay-1.6-6.fc16.noarch
    Jun 4 19:23:24 yum[9757]: Updated: uhd-3.4.2-1.fc16.x86_64
    Jun 4 19:23:28 yum[9757]: Updated: openssl-1.0.0j-1.fc16.i686

    The mime types therefore have to be updated as said in my above post, which is what solved it for me!

    Now it is back to wonderful wood on my XFCE desktop, as Gnome isn't doing textures at the moment.

    Da1hammer
    :)David:)

  6. #6
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Italy
    Age
    34
    Posts
    88
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Icons and images disappeared, can't login in gnome shell

    Quote Originally Posted by Da1hammer
    How it happened for me is that I was updating several packages like gthumb and synfigstudio, and b4 it finished with the updates, pics and icons started disappearing!, and so, I tried to get into Gnome 3 after a re-boot only to see the frownie face computer dialog each time, and, although XFCE4 still worked, it was a mess! Finally, I used KDE4, which uses a different set-up in many parts, but backgrounds, and many icons were just gone or had question mark icons in their place.
    Uhm, interesting... We both had the issue after installing synfigstudio.
    Shall we open a bug?

    Meanwhile I'll close this thread as solved

  7. #7
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Vancouver, Canada
    Posts
    2,652
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Icons and images disappeared, can't login in gnome shell

    Quote Originally Posted by akiross
    Uhm, interesting... We both had the issue after installing synfigstudio.
    Shall we open a bug?

    Meanwhile I'll close this thread as solved
    No need. synfigstudio-0.63.05-1 was at fault. The reason was the bundled mime that was not removed prior on installation resulting an overwriting of mime data. Sorry about that.

    https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=821740
    Desktop CPU: AMD Phenom II(tm) X4 Processor 940 AM2+ - Memory: 8GB DDR2-RAM - GPU: Sapphire Pulse Radeon RX 560 4GB OC - OS: Fedora 29 Workstation x86-64 and Windows 10 Pro 64-bit
    Laptop HP ENVY x360 15- APU: AMD Ryzen 2500U - Memory: 16GB DDR4-RAM - Storage: Samsung 860 1TB SSD - OS: Fedora 30 Design Suite x86-64

  8. #8
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    Denmark
    Posts
    3
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Icons and images disappeared, can't login in gnome shell

    Had I just read a bit more careful. The solution is as written:

    update-mime-database /usr/share/mime

  9. #9
    Join Date
    May 2007
    Posts
    12
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Re: Icons and images disappeared, can't login in gnome shell

    I had a lot of trouble till I found this solution.
    I am posting to this old thread because the solution also worked well for the problem I had with a Centos 7 KDE workstation.

    In order to generate enough material for search engines to find this thread I will make a short description of the problem:

    I issued a "sudo yum update" on my Centos 7 Workstation desktop and after rebooting I could not see the Centos logo on the bottom of the screen nor the "user logo" on the login.

    Click on the password box and it closes. Click on the user name again and I got a blank screen with the following text on the Center:

    Oh no! something has gone wrong. A problem has occurred and the system can't recover. Please call the system administrator. some people may see as Please log out and try again.

    What to do:
    Check the boot log:
    vi /var/log/messages

    In my case I see lots of messages similar to the these:
    May 18 17:01:05 username gnome-session: (gnome-shell:1472): St-WARNING **: Failed to load /usr/share/gnome-shell/theme/noise-texture.png: Unrecognized image file format
    May 18 17:01:05 username gnome-session: (gnome-shell:1472): St-WARNING **: Failed to load /usr/share/gnome-shell/theme/message-tray-background.png: Unrecognized image file format
    ...
    ...
    May 18 17:01:28 username gnome-session: (gnome-shell:1472): GLib-GIO-CRITICAL **: g_task_return_error: assertion 'error != NULL' failed
    May 18 17:01:28 username gnome-session: (gnome-shell:1472): GLib-GIO-CRITICAL **: g_task_propagate_pointer: assertion 'task->result_set == TRUE' failed
    May 18 17:01:28 username gnome-session: **
    May 18 17:01:28 username gnome-session: Gtk:ERROR:gtkicontheme.c:4915:gtk_icon_info_load_s ymbolic_finish: assertion failed: (pixbuf != NULL)
    May 18 17:01:28 username abrt-hook-ccpp: Process 1472 (gnome-shell) of user 42 killed by SIGABRT - dumping core
    ...
    ...
    May 18 17:01:31 username gnome-session: (gnome-shell:1703): mutter-WARNING **: Failed to load background '/usr/share/backgrounds/gnome/adwaita-lock.jpg': Failed to open file '/usr/share/backgrounds/gnome/adwaita-lock.jpg': file or directory not found
    May 18 17:01:31 username gnome-session: (gnome-shell:1703): mutter-WARNING **: Failed to load background '/usr/share/gnome-shell/theme/noise-texture.png': Couldn't recognize the image file format for file '/usr/share/gnome-shell/theme/noise-texture.png'


    The solution as presented above as follows:
    As soon as you get the non-working login screen use the Ctrl-Alt-F2 (or whatever combination is used on your distro) to open a plain text console login screen. Login as root and issue the following commands:

    update-mime-database /usr/share/mime
    chmod 644 /usr/share/applications/mimeinfo.cache
    reboot


    I hope this may help someone.

Similar Threads

  1. GNOME Shell 3.0.1 Duplicate App Icons
    By jtfolden in forum F15 Development
    Replies: 9
    Last Post: 1st May 2011, 03:28 AM
  2. Replies: 6
    Last Post: 16th October 2007, 07:38 PM
  3. login pic disappeared from happy gnome browser
    By imdeemvp in forum Using Fedora
    Replies: 11
    Last Post: 14th February 2006, 09:38 PM
  4. All icons disappeared from KDE apps in Gnome in FC3
    By TheBelush in forum EOL (End Of Life) Versions
    Replies: 0
    Last Post: 17th April 2005, 08:54 PM
  5. Login screen disappeared/no gnome
    By benso37 in forum Using Fedora
    Replies: 3
    Last Post: 3rd March 2005, 02:13 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •