FedoraForum.org - Fedora Support Forums and Community
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    143

    gigabit nic not connecting at full speed

    i have a on board RTL8111/8168B nic:

    Code:
    04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)
    and it doesn't seem to connect at 1000Mb/s, its connected to a gigabit switch whick works fine, and i know the onboard is fine, because in windows, it syncs up at 1000M/bs.

    ethtool shows:

    Code:
    [root@localhost lylem]# /sbin/ethtool eth0
    Settings for eth0:
            Supported ports: [ TP ]
            Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full 
                                    100baseT/Half 100baseT/Full 
                                    1000baseT/Full 
            Supports auto-negotiation: Yes
            Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full 
                                    100baseT/Half 100baseT/Full 
                                    1000baseT/Full 
            Advertised auto-negotiation: Yes
            Speed: 100Mb/s
            Duplex: Full
            Port: Twisted Pair
            PHYAD: 0
            Transceiver: internal
            Auto-negotiation: on
            Supports Wake-on: pumbg
            Wake-on: g
            Current message level: 0x00000033 (51)
            Link detected: yes
    i tried changing the speed my self, but it just syncs back up to 100

    Code:
    [root@localhost lylem]# /sbin/ethtool -s eth0 speed 1000 duplex full autoneg on
    any ideas? im at a loss.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    2,008
    ethtool is broken when it comes to anything from realtek it seems - my 8169 negotiaties gigabit according to my switches (and an intel nic in a laptop using crossover cable) and transfer rate, but ethtool reports 100mbps, ethtool -s has no effect.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    143
    hmm... well either way, the switch indicates its connected at 100 aswell, must just be something with the driver?

  4. #4
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    /dev/realm/{Abba,Carpenters,...stage}
    Posts
    3,285
    What happens if you change it to autoneg off ?
    For safer browsing, use OpenDNS nameservers 208.67.222.222 and 208.67.220.220

    SELinux User Guide

    AutoPager

  5. #5
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    143
    no go on that one. it doesn't come back if i turn it off. also i checked the cable to make sure its able to connect at those speeds.

Similar Threads

  1. full duplex, speed in graphical mode
    By rmaciej78 in forum Servers & Networking
    Replies: 2
    Last Post: 17th February 2009, 01:05 PM
  2. Gigabit interface speed problem with kernel-2.6.20-1.2925.fc6
    By flort in forum Servers & Networking
    Replies: 0
    Last Post: 16th March 2007, 04:09 AM
  3. AIRNET AWN108 looking for full speed
    By brw02005 in forum Servers & Networking
    Replies: 0
    Last Post: 11th September 2006, 04:11 AM
  4. Unable to get full speed with bonding nics
    By AlexFR in forum Servers & Networking
    Replies: 0
    Last Post: 16th February 2006, 12:30 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •