PDA

View Full Version : Runlevel 5 doesn't work



daviddoria
26th February 2009, 09:37 PM
I've always used runlevel 5, and after the last round of updates (F10) it no longer works, when it tries to boot after the Fedora bar goes across the screen I just get a blinking cursor in the top left corner. If I boot to runlevel 3 and then run startx, everything works fine. What could be wrong?

Thanks,
Dave

JonathanR
26th February 2009, 10:05 PM
I've always used runlevel 5, and after the last round of updates (F10) it no longer works, when it tries to boot after the Fedora bar goes across the screen I just get a blinking cursor in the top left corner. If I boot to runlevel 3 and then run startx, everything works fine. What could be wrong?

Thanks,
Dave

Runlevel 5 does work, and works well. What you're saying is the X is bombing out. Please paste your xorg logs and your xorg.conf

scottro
26th February 2009, 11:40 PM
I wonder if it could be gdm, rather than X itself with the problem. (I ask this because he's able to boot to 3 and then do startx, whereas 5 would go right to GDM assuming he's using defaults.)

This is just a guess though, and you should definitely follow Jonathan's advice.

daviddoria
27th February 2009, 03:38 PM
I have also noticed that I can't start graphical things from a terminal inside gnome



[doriad@jec6110h ~]$ sudo gedit /var/log/Xorg.0.log
No protocol specified

(gedit:16975): Gtk-WARNING **: cannot open display: :0.0



Here is xorg.conf


# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings: version 1.0 (buildmeister@builder63) Tue Nov 4 14:08:09 PST 2008



Section "ServerLayout"
Identifier "Layout0"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
FontPath "/usr/share/fonts/default/Type1"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "Xinerama" "0"
EndSection

Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Emulate3Buttons" "no"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
# generated from data in "/etc/sysconfig/keyboard"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
Option "XkbLayout" "us"
Option "XkbModel" "pc105"
EndSection

Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "DELL2407WFPHC"
HorizSync 30.0 - 83.0
VertRefresh 56.0 - 76.0
Option "DPMS"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "Quadro FX 3450/4000 SDI"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "TwinView" "1"
Option "metamodes" "DFP-0: nvidia-auto-select +0+0, DFP-1: nvidia-auto-select +1920+0"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection



and Xorg.0.log - the only thing I can see that looks bad is


(WW) Warning, couldn't open module type1
(II) UnloadModule: "type1"
(EE) Failed to load module "type1" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "freetype"





X.Org X Server 1.5.3
Release Date: 5 November 2008
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.18-92.1.18.el5 i686
Current Operating System: Linux localhost.localdomain 2.6.27.15-170.2.24.fc10.i686.PAE #1 SMP Wed Feb 11 23:35:37 EST 2009 i686
Build Date: 16 February 2009 01:58:52AM
Build ID: xorg-x11-server 1.5.3-13.fc10
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Feb 26 15:34:48 2009
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "Layout0"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) | |-->Monitor "Monitor0"
(**) | |-->Device "Device0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(**) Option "Xinerama" "0"
(==) Automatically adding devices
(==) Automatically enabling devices
(==) Including the default font path catalogue:/etc/X11/fontpath.d,built-ins.
(**) FontPath set to:
/usr/share/fonts/default/Type1,
catalogue:/etc/X11/fontpath.d,
built-ins
(**) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia,/usr/lib/xorg/modules/extensions,/usr/lib/xorg/modules"
(WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd' or 'mouse' will be disabled.
(WW) Disabling Keyboard0
(WW) Disabling Mouse0
(II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
(II) Loader magic: 0x81f4400
(II) Module ABI versions:
X.Org ANSI C Emulation: 0.4
X.Org Video Driver: 4.1
X.Org XInput driver : 2.1
X.Org Server Extension : 1.1
X.Org Font Renderer : 0.6
(II) Loader running on linux
(--) using VT number 7

(--) PCI:*(0@1:0:0) nVidia Corporation NV41 [Quadro FX 3450/4000 SDI] rev 162, Mem @ 0xfc000000/0, 0xe0000000/0, 0xfd000000/0, BIOS @ 0x????????/131072
(II) System resource ranges:
[0] -1 0 0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
[1] -1 0 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
[2] -1 0 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
[3] -1 0 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
[4] -1 0 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
[5] -1 0 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) "extmod" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "dbe" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "freetype" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "dri" will be loaded by default.
(II) LoadModule: "dbe"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.5.3, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "extmod"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.5.3, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
(II) Loading extension SELinux
(II) Loading extension SHAPE
(II) Loading extension MIT-SUNDRY-NONSTANDARD
(II) Loading extension BIG-REQUESTS
(II) Loading extension SYNC
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XC-MISC
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-Misc
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension TOG-CUP
(II) Loading extension Extended-Visual-Information
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "type1"

(WW) Warning, couldn't open module type1
(II) UnloadModule: "type1"
(EE) Failed to load module "type1" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "freetype"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/fonts//libfreetype.so
(II) Module freetype: vendor="X.Org Foundation & the After X-TT Project"
compiled for 1.5.3, module version = 2.1.0
Module class: X.Org Font Renderer
ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.6
(II) Loading font FreeType
(II) LoadModule: "glx"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia//libglx.so
(II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
(II) NVIDIA GLX Module 180.29 Thu Feb 5 00:14:00 PST 2009
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "dri"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdri.so
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.5.3, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "nvidia"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//nvidia_drv.so
(II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Video Driver
(II) NVIDIA dlloader X Driver 180.29 Wed Feb 4 23:50:44 PST 2009
(II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
(II) Primary Device is: PCI 01@00:00:0
(II) Loading sub module "fb"
(II) LoadModule: "fb"

daviddoria
27th February 2009, 03:39 PM
and the rest...



(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libfb.so
(II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.5.3, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(II) Loading sub module "wfb"
(II) LoadModule: "wfb"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libwfb.so
(II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.5.3, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(II) Loading sub module "ramdac"
(II) LoadModule: "ramdac"
(II) Module "ramdac" already built-in
(II) resource ranges after probing:
[0] -1 0 0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
[1] -1 0 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
[2] -1 0 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
[3] -1 0 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
[4] -1 0 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
[5] -1 0 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) NVIDIA(0): Option "TwinView" "1"
(**) NVIDIA(0): Option "MetaModes" "DFP-0: nvidia-auto-select +0+0, DFP-1: nvidia-auto-select +1920+0"
(**) NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration
(II) NVIDIA(0): Support for GLX with the Damage and Composite X extensions is
(II) NVIDIA(0): enabled.
(II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU Quadro FX 3450/4000 SDI (NV41GL) at PCI:1:0:0
(II) NVIDIA(0): (GPU-0)
(--) NVIDIA(0): Memory: 262144 kBytes
(--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 05.41.02.52.01
(II) NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 16X
(--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
(--) NVIDIA(0): Connected display device(s) on Quadro FX 3450/4000 SDI at
(--) NVIDIA(0): PCI:1:0:0:
(--) NVIDIA(0): DELL2407WFPHC (DFP-0)
(--) NVIDIA(0): DELL 1907FPV (DFP-1)
(--) NVIDIA(0): DELL2407WFPHC (DFP-0): 310.0 MHz maximum pixel clock
(--) NVIDIA(0): DELL2407WFPHC (DFP-0): Internal Dual Link TMDS
(--) NVIDIA(0): DELL 1907FPV (DFP-1): 310.0 MHz maximum pixel clock
(--) NVIDIA(0): DELL 1907FPV (DFP-1): Internal Dual Link TMDS
(**) NVIDIA(0): TwinView enabled
(II) NVIDIA(0): Display Devices found referenced in MetaMode: DFP-0, DFP-1
(II) NVIDIA(0): Assigned Display Devices: DFP-0, DFP-1
(II) NVIDIA(0): Validated modes:
(II) NVIDIA(0):
(II) NVIDIA(0): "DFP-0:nvidia-auto-select+0+0,DFP-1:nvidia-auto-select+1920+0"
(II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 3200 x 1200
(--) NVIDIA(0): DPI set to (93, 92); computed from "UseEdidDpi" X config
(--) NVIDIA(0): option
(WW) NVIDIA(0): UBB is incompatible with the Composite extension. Disabling
(WW) NVIDIA(0): UBB.
(==) NVIDIA(0): Enabling 32-bit ARGB GLX visuals.
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) do I need RAC? No, I don't.
(II) resource ranges after preInit:
[0] -1 0 0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
[1] -1 0 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
[2] -1 0 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
[3] -1 0 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
[4] -1 0 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
[5] -1 0 0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) NVIDIA(0): Initialized GPU GART.
(II) NVIDIA(0): Setting mode
(II) NVIDIA(0): "DFP-0:nvidia-auto-select+0+0,DFP-1:nvidia-auto-select+1920+0"
(II) Loading extension NV-GLX
(II) NVIDIA(0): NVIDIA 3D Acceleration Architecture Initialized
(==) NVIDIA(0): Disabling shared memory pixmaps
(II) NVIDIA(0): Using the NVIDIA 2D acceleration architecture
(==) NVIDIA(0): Backing store disabled
(==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
(**) Option "dpms"
(**) NVIDIA(0): DPMS enabled
(II) Loading extension NV-CONTROL
(II) Loading extension XINERAMA
(==) RandR enabled
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
(II) Initializing built-in extension XEVIE
(II) Initializing extension GLX
(II) config/hal: Adding input device Dell Dell USB Keyboard
(II) LoadModule: "evdev"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input//evdev_drv.so
(II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.5.3, module version = 2.1.1
Module class: X.Org XInput Driver
ABI class: X.Org XInput driver, version 2.1
(**) Dell Dell USB Keyboard: always reports core events
(**) Dell Dell USB Keyboard: Device: "/dev/input/event4"
(II) Dell Dell USB Keyboard: Found keys
(II) Dell Dell USB Keyboard: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "Dell Dell USB Keyboard" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Dell Dell USB Keyboard: xkb_rules: "evdev"
(**) Option "xkb_model" "pc105+inet"
(**) Dell Dell USB Keyboard: xkb_model: "pc105+inet"
(**) Option "xkb_layout" "us"
(**) Dell Dell USB Keyboard: xkb_layout: "us"
(II) config/hal: Adding input device Macintosh mouse button emulation
(**) Macintosh mouse button emulation: always reports core events
(**) Macintosh mouse button emulation: Device: "/dev/input/event2"
(II) Macintosh mouse button emulation: Found 3 mouse buttons
(II) Macintosh mouse button emulation: Found x and y relative axes
(II) Macintosh mouse button emulation: Configuring as mouse
(**) Macintosh mouse button emulation: YAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) Macintosh mouse button emulation: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
(II) XINPUT: Adding extended input device "Macintosh mouse button emulation" (type: MOUSE)
(II) config/hal: Adding input device Microsoft Microsoft 3-Button Mouse with IntelliEye(TM)
(**) Microsoft Microsoft 3-Button Mouse with IntelliEye(TM): always reports core events
(**) Microsoft Microsoft 3-Button Mouse with IntelliEye(TM): Device: "/dev/input/event3"
(II) Microsoft Microsoft 3-Button Mouse with IntelliEye(TM): Found 3 mouse buttons
(II) Microsoft Microsoft 3-Button Mouse with IntelliEye(TM): Found x and y relative axes
(II) Microsoft Microsoft 3-Button Mouse with IntelliEye(TM): Configuring as mouse
(**) Microsoft Microsoft 3-Button Mouse with IntelliEye(TM): YAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) Microsoft Microsoft 3-Button Mouse with IntelliEye(TM): EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
(II) XINPUT: Adding extended input device "Microsoft Microsoft 3-Button Mouse with IntelliEye(TM)" (type: MOUSE)
(II) config/hal: Adding input device Power Button (CM)
(**) Power Button (CM): always reports core events
(**) Power Button (CM): Device: "/dev/input/event1"
(II) Power Button (CM): Found keys
(II) Power Button (CM): Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button (CM)" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Power Button (CM): xkb_rules: "evdev"
(**) Option "xkb_model" "evdev"
(**) Power Button (CM): xkb_model: "evdev"
(**) Option "xkb_layout" "us"
(**) Power Button (CM): xkb_layout: "us"
(II) config/hal: Adding input device Power Button (FF)
(**) Power Button (FF): always reports core events
(**) Power Button (FF): Device: "/dev/input/event0"
(II) Power Button (FF): Found keys
(II) Power Button (FF): Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button (FF)" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Power Button (FF): xkb_rules: "evdev"
(**) Option "xkb_model" "evdev"
(**) Power Button (FF): xkb_model: "evdev"
(**) Option "xkb_layout" "us"
(**) Power Button (FF): xkb_layout: "us"
AUDIT: Fri Feb 27 09:34:38 2009: 2460 X: client 30 rejected from local host ( uid=0 gid=0 pid=16953 )
AUDIT: Fri Feb 27 09:36:02 2009: 2460 X: client 30 rejected from local host ( uid=0 gid=0 pid=16964 )

JonathanR
27th February 2009, 08:21 PM
I think your right about the error.

I'd check your font path. Then make sure the path matches what you have in xorg. also make sure you have type1 fonts installed.