Fedora Linux Support Community & Resources Center
  #1  
Old 20th June 2011, 04:59 PM
SomeDamFool Offline
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: On up the road a piece
Posts: 498
linuxfirefox
GDM Failure

I've been running F15/Gnome3 on my desktop and laptop machines for over two weeks with no problems, but as of this morning I get no login screen on my desktop. The last lines on the screen are:

Code:
Starting display manager
Display manager started
Started LSB:Update notification daemon
[gdm-binary] [44351] WARNING: GDM display: display lasted 1.219043 seconds
[107.390597] Systemd [1]: Startup finished in1.5982us (kernel) + 4s 856ms 311us (initrd) + 1min 415530ms 616us (userspace)= 1min 475389ms 909us.
The same warning appears 5 more times, and then:

Code:
[107.774399] gdm-binary [4435] WARNING: GdmLocalDisplayFactory: maximum number of X display failures reached: check X server log for errors.
In Xorg.0.log I see:
Code:
[    35.002] 
X.Org X Server 1.10.2
Release Date: 2011-05-28
[    35.002] X Protocol Version 11, Revision 0
[    35.002] Build Operating System: x86-17 2.6.32-71.14.1.el6.x86_64 
[    35.002] Current Operating System: Linux localhost.localdomain 2.6.38.8-32.fc15.i686.PAE #1 SMP Mon Jun 13 19:55:27 UTC 2011 i686
[    35.002] Kernel command line: ro root=/dev/mapper/VolGroup-lv_root SYSFONT=latarcyrheb-sun16 LANG=en_US.UTF-8 KEYTABLE=us
[    35.002] Build Date: 30 May 2011  12:42:31AM
[    35.002] Build ID: xorg-x11-server 1.10.2-1.fc15 
[    35.002] Current version of pixman: 0.20.2
[    35.002] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[    35.002] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    35.002] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jun 20 08:27:17 2011
[    35.258] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    35.258] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    35.398] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    35.398] (==) No screen section available. Using defaults.
[    35.398] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    35.398] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    35.398] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
	Using the first device section listed.
[    35.398] (**) |   |-->Device "Videocard666"
[    35.398] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[    35.398] (==) Automatically adding devices
[    35.398] (==) Automatically enabling devices
[    35.398] (==) FontPath set to:
	catalogue:/etc/X11/fontpath.d,
	built-ins
[    35.398] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    35.398] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    35.398] (II) Loader magic: 0x82299a0
[    35.398] (II) Module ABI versions:
[    35.398] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    35.398] 	X.Org Video Driver: 10.0
[    35.398] 	X.Org XInput driver : 12.2
[    35.398] 	X.Org Server Extension : 5.0
[    35.400] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0322:0000:0000 rev 161, Mem @ 0xfc000000/16777216, 0xe0000000/268435456, BIOS @ 0x????????/131072
[    35.400] (II) LoadModule: "extmod"
[    35.739] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[    35.763] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[    35.763] 	compiled for 1.10.2, module version = 1.0.0
[    35.763] 	Module class: X.Org Server Extension
[    35.763] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[    35.763] (II) Loading extension SELinux
[    35.763] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[    35.763] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[    35.763] (II) Loading extension XFree86-DGA
[    35.763] (II) Loading extension DPMS
[    35.763] (II) Loading extension XVideo
[    35.763] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[    35.763] (II) Loading extension X-Resource
[    35.763] (II) LoadModule: "dbe"
[    35.772] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[    35.794] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[    35.794] 	compiled for 1.10.2, module version = 1.0.0
[    35.794] 	Module class: X.Org Server Extension
[    35.794] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[    35.794] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[    35.794] (II) LoadModule: "glx"
[    35.794] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    35.830] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    35.830] 	compiled for 1.10.2, module version = 1.0.0
[    35.830] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[    35.830] (==) AIGLX enabled
[    35.830] (II) Loading extension GLX
[    35.830] (II) LoadModule: "record"
[    35.830] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
[    35.850] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[    35.850] 	compiled for 1.10.2, module version = 1.13.0
[    35.850] 	Module class: X.Org Server Extension
[    35.850] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[    35.850] (II) Loading extension RECORD
[    35.850] (II) LoadModule: "dri"
[    35.850] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
[    35.881] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[    35.881] 	compiled for 1.10.2, module version = 1.0.0
[    35.881] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[    35.881] (II) Loading extension XFree86-DRI
[    35.881] (II) LoadModule: "dri2"
[    35.882] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[    35.902] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[    35.902] 	compiled for 1.10.2, module version = 1.2.0
[    35.902] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[    35.902] (II) Loading extension DRI2
[    35.902] (II) LoadModule: "vboxvideo"
[    35.902] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vboxvideo_drv.so
[    35.945] (II) Module vboxvideo: vendor="Oracle Corporation"
[    35.945] 	compiled for 1.10.0, module version = 1.0.1
[    35.946] 	Module class: X.Org Video Driver
[    35.946] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 10.0
[    35.946] (**) Load address of symbol "VBOXVIDEO" is 0x973740
[    35.946] (II) VBoxVideo: guest driver for VirtualBox: vbox
[    35.946] (++) using VT number 1

[    35.948] (EE) No devices detected.
[    35.948] 
Fatal server error:
[    35.948] no screens found
[    35.948] 
Please consult the Fedora Project support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[    35.948] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[    35.948]
Not sure if the last few lines are related to vbox or not. I've been getting vbox errors during boot all along but never failed to to get to the login screen. I last installed updates on 6/17 and it booted fine on the 18th & 19th. I have not deleted anything or changed any configurations.
Mike

---------- Post added at 11:59 AM ---------- Previous post was at 09:57 AM ----------

I've been checking the screen output on my desktop, and I don't know if this is related to my problem but after cron ran some jobs:

Code:
[4773.033077] anacron [1720] normal exit (1 job run)
[5024.883039] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Setting dprms mode 0 on vga encoder (output 0)
__________________
I'm living in an age that screams my name at night
But when I get to the doorway there's no one in sight

Last edited by SomeDamFool; 20th June 2011 at 03:43 PM. Reason: more info
Reply With Quote
  #2  
Old 21st June 2011, 02:41 PM
SomeDamFool Offline
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: On up the road a piece
Posts: 498
linuxfirefox
Re: GDM Failure

After some experimentation it seems that video output and not GDM is the real
problem. I think it all boils down to this:

Code:
35.948] (EE) No devices detected.
[35.948] 
Fatal server error:
[35.948] no screens found
From a prompt in runlevel 3 I could not start GDM, KDM, or X, I got the same errors as above.

I saw something during boot 'Videocard666' and that didn't look right. Checking an old xorg.conf my video card was listed as 'Videocard0', so I made an xorg.conf moved it to /etc/X11, but still no graphical boot and the same errors. Maybe the system doesn't read an xorg.conf any more.

And if not I need to find out what it is reading to get my video display configuration, because that file is obviously fubar. Any ideas?

Thanks,
Mike
__________________
I'm living in an age that screams my name at night
But when I get to the doorway there's no one in sight
Reply With Quote
  #3  
Old 22nd June 2011, 03:20 PM
SomeDamFool Offline
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: On up the road a piece
Posts: 498
linuxfirefox
Re: GDM Failure

I tried everything I could think of to get X working again on my desktop machine and was about ready to give up and do a clean install of F15, then I tried one last thing. I ran X -configure. The last lines of the operation were:
Code:
[EE] [drm] No DRIcreatePCIBusID symbol
Number of created screens does not match number of detected devices.
     Configuration failed
My heart sank, but it did create the file xorg.conf.new in /root, so I took a look and it is the longest xorg.conf I've ever seen. It lists 5 monitors, 5 video cards, and 4 screens, so I figured I'd have to make a lot of changes and comment out a lot of things, but to start with I renamed it, copied it to /etc/X11, rebooted and walked out of the room expecting nothing.

When I returned... no way! There was the GDM login screen in all it's glory! Ah, the sweet smell of success!
Mike
__________________
I'm living in an age that screams my name at night
But when I get to the doorway there's no one in sight
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
KDE 4 failure: How do I fix this? Rod Davison Using Fedora 3 28th February 2011 02:58 PM
yum failure jaslar Using Fedora 2 8th March 2009 08:09 PM
DSL failure in FC5 corona79 Servers & Networking 8 21st March 2008 05:29 AM
FC6 X failure CrystalCowboy EOL (End Of Life) Versions 13 8th November 2006 07:39 PM
yum failure lotto Using Fedora 2 22nd March 2005 06:06 AM


Current GMT-time: 17:19 (Saturday, 23-08-2014)

TopSubscribe to XML RSS for all Threads in all ForumsFedoraForumDotOrg Archive
logo

All trademarks, and forum posts in this site are property of their respective owner(s).
FedoraForum.org is privately owned and is not directly sponsored by the Fedora Project or Red Hat, Inc.

Privacy Policy | Term of Use | Posting Guidelines | Archive | Contact Us | Founding Members

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2012, vBulletin Solutions, Inc.

FedoraForum is Powered by RedHat