Fedora Linux Support Community & Resources Center
  #1  
Old 10th August 2004, 05:41 PM
parv Offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 20
do i need a dhcp-server to connect to the internet via dhcp?

i am running fc2, kernel 2.6.7-1, my question is:
do i need to install a dhcp-server package in order to connect to the internet via dhcp?
i have installed dhcp, dhclient but cannot get the "service dhcpd restart" working.
can anybody give me some advice?
i can provide more details if necessary. too messy to post too much at first ;-)

thanks very much!
Reply With Quote
  #2  
Old 10th August 2004, 05:52 PM
ewdi Offline
Retired Admin
 
Join Date: Jan 2004
Location: Penguin Land
Age: 64
Posts: 1,939
you only need dhcp client, have you tried running dhcpcd (client) ?

try dhcpcd start
__________________
+ Visit My new blog
- [B]SlashGear US, SlashGear Japan, and
+Founder & Admin of www.fedoraforum.org

Follow me at http://twitter.com/ewdi

Laptop : MacBook Pro 2.4Ghz 4GB DDR, 20-inch iMac Aluminium/4GB RAM
Reply With Quote
  #3  
Old 10th August 2004, 07:05 PM
parv Offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 20
i am using the dhcp package from isc.org, there is no dhcpcd, only dhcpd.
i have tried to use dhcpcd too in fact. i run "dhcpcd -d $DEV$, and after
showing me the MAC address of my wireless pci card, it terminated quietly.
ifconfig wlan0 does not show the ip associated with the card.

i am currently have: /etc/resolv.conf as:
nameserver 192.168.0.1
for /etc/dhcpd.conf, i do not know how to specify wlan0 in dhcpd.conf.
i had one portion:
host homerouter { #essid of the router/AP
hardware ethernet 00:80:4f:1d:57:47; # MAC address of the wireless card wlan0
fixed-address 192.168.0.4; #The IP address shown in windows for wlan0 }

am i missing anything?
appreciate your advice.
Reply With Quote
  #4  
Old 10th August 2004, 07:36 PM
Buchan Offline
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Location: Calgary
Posts: 43
dhcpd is for handing out IP addresses to other computers. Your computer would have to have a hard coded or non-static IP address to run a DHCP server.
Unless you are trying to set up a DHCP server you do not need to have dhcpd running.

It sounds like you're trying to get your wireless card running using DHCP which should get an IP address from your wireless hub. If this is the case and your having troubles getting your wireless card to work post some more info about it here.
Reply With Quote
  #5  
Old 10th August 2004, 08:21 PM
parv Offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 20
thanks Buchan! that is what i am trying to do.
my wireless pci card is acx111 based, 11g.
i installed the driver got from http://acx100.sourceforge.net/, pre8_plus_fixes_23.
it seems that the driver has been loaded successfully when i run the start_net script:

wlan0 deconfigured, module unloaded.
Module successfully inserted.
Setting rate to 11M.
Setting channel 1.
Trying to join or setup ESSID homerouter.
Setting mode to Auto.
Setting key 0 to xxxxxxxxxx, algorithm open.


then the script terminated, i run "ifconfig -a":
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:E0:98:BA:21:EB
BROADCAST MTU:576 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:5 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:3 Base address:0xc000

seems that wlan0 does not get any IP address from the router. i run "dmesg" and got:
sit0: unknown hardware address type 776
/sbin/dhclient-script: configuration for wlan0 not found.
sit0: unknown hardware address type 776
Listening on LPF/wlan0/00:e0:98:ba:21:eb
Sending on LPF/wlan0/00:e0:98:ba:21:eb
Sending on Socket/fallback
receive_packet failed on wlan0: Network is down
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
send_packet: Network is down


i googled and did some search on this but got no clue
greatly appreciate your advice.
Reply With Quote
  #6  
Old 10th August 2004, 10:36 PM
Buchan Offline
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Location: Calgary
Posts: 43
Unfortunately Parv I am good with setting up a DHCP server not very good when it comes to hardware. It looks like you have posted all of your details hopefully someone can help ... I would also have a look back at that SF site where you got the driver and maybe see if they can help you out. It looks like there is a problem with that driver still because its showing recieve errors.

Maybe try and post your problem with a new topic as well.

Good Luck
Reply With Quote
  #7  
Old 10th August 2004, 11:09 PM
parv Offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 20
thanks!

actually, i am not sure whether the card is working properly or not.
when i run iwconfig wlan0 scan, i could see the APs available, one is mine and
the other is my neighbor's. i have not mentioned the second AP in any configuration
file, so the card should be able to receive the signals, correct?

i still feel it might becuase of the dhcp. i asked the same question there at SF,
but nobody replied

i will try to connect my machine using a regular ethernet card first and see whether
it works. this may test whether the problem is due to dhcp.
Reply With Quote
  #8  
Old 11th August 2004, 01:36 AM
parv Offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 20
yeah, there must be something wrong with the wireless card coz dhcp works
well for my normal ethernet card. i and i did not do anything to get connection.
ok, i will get back to SF to see how to make this card to work.

thanks!
Reply With Quote
  #9  
Old 21st August 2004, 11:47 AM
Mes Offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 1
I have your same problem, and i tried using the same drivers acx100 pre 8 fix 23;
but unfortunatly i'm totally new to linux and also to wireless configurations :-)

I had few questions:

Which Firmware should i use? i need to place also differents radioxx files in firmware's dir?

My you cpost me the passage you have done, from make && make install :-) i know, i'm boring, but without help i still cannot use my card, e and so i cannot go over internet... i'm using win now, and this is ugly :-(

Hop you can help me.

M
Reply With Quote
Reply

Tags
connect, dhcp, dhcpserver, internet

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DHCP Server and NAT Internet Access Igor Sotelo Servers & Networking 2 26th January 2009 07:04 AM
dhcp client not getting IP from dhcp server jkmartha Servers & Networking 2 17th June 2005 03:06 PM
Doing DHCP Kickstart with Windows DHCP Server wdtj Installation, Upgrades and Live Media 3 8th October 2004 02:24 AM


Current GMT-time: 09:13 (Monday, 22-12-2014)

TopSubscribe to XML RSS for all Threads in all ForumsFedoraForumDotOrg Archive
logo

All trademarks, and forum posts in this site are property of their respective owner(s).
FedoraForum.org is privately owned and is not directly sponsored by the Fedora Project or Red Hat, Inc.

Privacy Policy | Term of Use | Posting Guidelines | Archive | Contact Us | Founding Members

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2012, vBulletin Solutions, Inc.

FedoraForum is Powered by RedHat
...Dinus Photos on Instagram - Sky Zone Indoor Trampoline Park Photos - Jarrettsville Pike Sunflowers - Jarrettsville Pike & Hess Rd. Travel Photos