Fedora Linux Support Community & Resources Center
  #1  
Old 10th July 2012, 11:35 PM
nathanvy Offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 17
windows_7chrome
Wifi "hangs" but stays connected according to gnome. Can't access router.

Hi folks, I have a bit of a problem. Without doing any updates (unless there was an automatic one that I can't remember), the wifi on my brand-new Thinkpad x220 has started dropping the connection every 10 minutes or so, and ESPECIALLY if I let it go to sleep. Pages don't load, and I can't access the router via the browser. In fact, I can't even ping the router.

The network manager in gnome thinks it's still connected, so I can't just hit reconnect. But turning the wifi off and then back on, or using the hardware switch to power-cycle the radio restores connectivity for a while, but it inevitably drops again.

At first I thought it was a network congestion issue, but changing wifi channels hasn't helped, and the issue doesn't occur on my girlfriend's laptop, nor on either of our phones. Additionally, I booted into Windows 7 on the same machine and have not experienced the same problem. So, I'm ruling out traffic congestion on 2.4GHz.

I'm running F16 with Gnome 3, with intel 6205 (centrino) wireless card. Running kernel 3.4.4

Nothing in dmesg, this is seriously puzzling. Please help!

---------- Post added at 04:41 PM ---------- Previous post was at 04:47 AM ----------

Bump, edited original post after updating to kernel 3.4.4

---------- Post added at 06:35 PM ---------- Previous post was at 04:41 PM ----------
.
Tried changing encryption modes on advice from #fedora folks, but no dice.

Last edited by nathanvy; 11th July 2012 at 12:38 AM. Reason: Better/more descriptive title, more info
Reply With Quote
  #2  
Old 13th July 2012, 07:11 AM
nathanvy Offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 17
windows_7chrome
Re: Wifi started acting up today

The problem appears to steadily be getting worse. As of tonight I can no longer get it to work long enough to even load a single webpage.

Network manager thinks it's still connected/associated with the AP, and dmesg seems to confirm this, but I can't ping the router, much less a stable website like google.

This has essentially turned my laptop into a brick if I want to use Fedora. The problem doesn't manifest itself on Windows on the same machine. Is there noone out there who can help?
Reply With Quote
  #3  
Old 13th July 2012, 07:45 AM
jonathonp Offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Melbourne
Age: 43
Posts: 540
linuxfirefox
Re: Wifi started acting up today

What modem/router are you using?

In this situation, the logical thing to do is to boot up the fedora 16 live cd and or fedora 17 live cd, and then see if the problem still exists.

To me it sounds like your modem router is problematic or else your internet service provider is the cause of the authentication errors (most likely). Just because it worked with windows 7 does not mean anything at all to me.


Isolate problem by:
1. check wireless with fedora live cds
2. update modem/router, especially if it's old (or a faulty model - they don't last forever) NOTE some models are faulty if you browse forums.
3. Internet Service Provider is giving you grief, in which case test your lap top using a different connection eg at a shopping centre, library, MacDonalds or your mates house.
__________________
http://poppleit.com/

Fedora 17 XFCE x64, Xubuntu 12.04 LTS x64, Windows 7 64bit
HP-ProBook 5830 i3 - PC AMD Core 4
MacBookPro v10.7.4 - 2.8GHz i7 4GB RAM

Last edited by jonathonp; 13th July 2012 at 09:05 AM.
Reply With Quote
  #4  
Old 13th July 2012, 04:51 PM
nathanvy Offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 17
linuxchrome
Re: Wifi started acting up today

Quote:
Originally Posted by jonathonp View Post
What modem/router are you using?
It's a cisco dpc3825. My girlfriend's windows laptop doesn't experience any wifi issues, and I haven't experienced any problems if I boot my own laptop into windows.

I think if it was the AP, then I'd be seeing problems across all devices.

Quote:
In this situation, the logical thing to do is to boot up the fedora 16 live cd and or fedora 17 live cd, and then see if the problem still exists.
See above.

Quote:
To me it sounds like your modem router is problematic or else your internet service provider is the cause of the authentication errors (most likely). Just because it worked with windows 7 does not mean anything at all to me.
My ISP has no bearing on how I connect to my own router. I can't even ping the router, so the problem is not with my ISP. If I boot into an older 3.3.x kernel, I still get problems but much less frequently.

Quote:
Isolate problem by:
1. check wireless with fedora live cds
2. update modem/router, especially if it's old (or a faulty model - they don't last forever) NOTE some models are faulty if you browse forums.
3. Internet Service Provider is giving you grief, in which case test your lap top using a different connection eg at a shopping centre, library, MacDonalds or your mates house.
I'll test at the Starbucks down the street.
Reply With Quote
Reply

Tags
6205, acting, dropping, started, thinkpad, today, wifi

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
imwheel acting up in fc7 Mystinar Using Fedora 1 7th June 2007 01:31 PM
vsftpd doesn't work when started automatically, but works started manually oryan_dunn Servers & Networking 7 2nd February 2007 10:41 PM
saslauthd acting up! SatelliteX Servers & Networking 0 14th December 2006 04:57 AM
yum is acting up VStrider Using Fedora 4 13th April 2005 03:21 AM
Compatability/Getting started with WiFi PolishSausage Servers & Networking 1 11th December 2004 01:10 AM


Current GMT-time: 12:05 (Sunday, 21-12-2014)

TopSubscribe to XML RSS for all Threads in all ForumsFedoraForumDotOrg Archive
logo

All trademarks, and forum posts in this site are property of their respective owner(s).
FedoraForum.org is privately owned and is not directly sponsored by the Fedora Project or Red Hat, Inc.

Privacy Policy | Term of Use | Posting Guidelines | Archive | Contact Us | Founding Members

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2012, vBulletin Solutions, Inc.

FedoraForum is Powered by RedHat
...Mineral Del Chico Hidalgo Photos on Instagram - Tompkins & Attic - Terasa Verona Travel Photos