Fedora Linux Support Community & Resources Center
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1  
Old 14th September 2006, 05:09 PM
leopold_stotch Offline
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: Bergen, Norway
Age: 33
Posts: 1
Radeon Xpress 200M & ATI RS482 Chipset problem

Hi!

I installed FC5 about three weeks ago, and have since then had a problem with the graphics: every time my cpu switches to max speed the image on the screen flickers for a frame or two.

My computer is an MSI S270 laptop, graphics card is ATI radeon Xpress 200M, AMD Turion MT-40 CPU.
The CPU switches between 800, 1600, 1800, 2000 & 2200 MHz - the problem only happens when switching to 2200 MHz, no problem what so ever in switching to or between the other frequencies.
I am currently running kernel 2.6.17-1.2174_FC5 64-bit with matching ati fglrx drivers (ver. 8.28.8) from the livna repo, the 3D works without problems (exept for the flicker thing).

What I have done trying to fix the problem:
I have tried the radeon driver that came with FC5 and it gave me the same problem.
Switching to a CPU-speed-switching program other than the default cpuspeed, gives me the same problem.
Choosing to boot the 2.6.15 kernel that is also installed on my system - no problem when switching to 2200MHz, but screen now flickers when changing to 800MHz.
Locking the CPU to one frequency - works, but not exactly the soulution I am looking for.

While trying to fix this problem I read the /var/log/Xorg.0.log -file, which said that my graphics card is detected as RADEON XPRESS 200M (RS480 5955). I found this a little strange as the chipset on my laptop is the RS482 and as such I would think the card should be a RADEON XPRESS 200M (RS482 5975).
I tried forcing Xorg to use the right card by entering ChipId 0x5975 in the Xorg.conf file, which caused Xorg to refuse to start.
A later lspci -v showed that my chipset is detected as
00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RS480 Host Bridge (rev 10)
Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Unknown device 0131
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 0
...which might be the cause of the problem?

I am pretty sure my computer uses the RS482 chipset. Can it be possible that FC has problems detecting it, or that it does not support it (yet?), and can this be the cause of my graphics problem or could there be other things causing the flickering?

While searching for a solution I have found a couple of websites describing the same problem with linux on the S270, so it's not just my computer being faulty either.

All help is welcome
Reply With Quote
 

Tags
200m, ati, chipset, problem, radeon, rs482, xpress

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ATI Radeon XPRESS 200M Help Draper Hardware & Laptops 6 25th April 2012 04:49 PM
WoW with ATi Radeon Xpress 200m heetly Gamers' Lounge 5 18th August 2007 03:18 PM
FC5 GUI Problem on ATI Radeon* Xpress 200 chipset sridharbabus Hardware & Laptops 1 17th November 2006 08:35 PM
ATI Radeon Xpress 200M TyraelOdium Hardware & Laptops 1 5th October 2006 08:12 AM
How to ATI Radeon® Xpress 200M IGP imdeemvp Guides & Solutions (No Questions) 71 14th August 2006 10:51 PM


Current GMT-time: 18:41 (Friday, 31-10-2014)

TopSubscribe to XML RSS for all Threads in all ForumsFedoraForumDotOrg Archive
logo

All trademarks, and forum posts in this site are property of their respective owner(s).
FedoraForum.org is privately owned and is not directly sponsored by the Fedora Project or Red Hat, Inc.

Privacy Policy | Term of Use | Posting Guidelines | Archive | Contact Us | Founding Members

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2012, vBulletin Solutions, Inc.

FedoraForum is Powered by RedHat
Val-dOr Travel Photos - Saint-Maur-des-Fosses Photos on Instagram - Talata Mafara Instagram Photos