Fedora Linux Support Community & Resources Center
  #1  
Old 20th May 2012, 06:02 AM
Kissell Offline
Registered User
 
Join Date: Apr 2012
Location: Kansas
Posts: 6
linuxchrome
HDMI Audio Not Working

hmmm. so I plugged in a TV with an HDMI cable and got video! awesome! but oh no, there's no sound!
This is from a laptop with an ATI Radeon card built in. Analog audio works and plays out from the laptop's speakers. But selecting the HDMI card doesn't play audio out the TV speakers. I know the hardware is good, because it works in Ubuntu, and so linux can do it. But nothing I'm trying in Fedora 16 is working.

When playing a video in VLC I go to TOOLS / PREFERENCES / AUDIO and choose ALSA audio output for (hw:0,0) and it plays on the laptop speakers, but when I choose the other two options it doesn't play any sound. It should play sound on HDMI using (hw:1,3) but it doesn't. Anyone got any ideas? I've seen lots of posts about it, and people saying it was a pain, but nothing has worked for me so far.

When I run aplay I see the audio cards listed in VLC.
Code:
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
Reply With Quote
  #2  
Old 20th May 2012, 06:08 AM
oldcpu Offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Location: Europe
Posts: 241
linuxfirefox
Re: HDMI Audio Not Working

What graphic driver are you using ? proprietary fglrx ? or open source radeon ? Its typically the graphic driver that provides this HDMI functionality.

I read that the HDMI audio module is disabled by default in kernel >=3.0 for most GNU/Linux distributions.

On some GNU/Linux distributions (I do not know if this is the case for Fedora) you can add radeon.audio=1 as a kernel boot code to enable HDMI in the radeon graphic driver.

If you are using the fglrx graphic driver then I think HDMI should 'just work' without any boot codes.
Reply With Quote
  #3  
Old 20th May 2012, 06:51 AM
Kissell Offline
Registered User
 
Join Date: Apr 2012
Location: Kansas
Posts: 6
linuxchrome
Re: HDMI Audio Not Working

I thought the video would be a separate issue.

Video is working great, I hate to screw it up...

The system info says I'm using "Gallium 0.4 on AMD RS780 "

I don't remember which one Gallium is... I know I had issues trying to get the proprietary radeon drivers installed from their website. I think I ended up not using it.

I've used Ubuntu for many years, and never had a problem with this post-Hardy (in 2008). I recently tried Fedora again, and there are several things about it I like better... but HDMI audio is a deal breaker for me.

I guess i'll play with the video driver and see if I can get things even more screwed up.

---------- Post added at 12:19 AM ---------- Previous post was at 12:14 AM ----------

You're right, I'm not using the ATI drivers...

Did a "yum install xorg-x11-drv-catalyst.x86_64" and it's downloading it now... but I'm on a Marriot hotel Wifi, so it's going to take like an hour...

as I remember it, these drivers don't work for me for some reason... and it really creates a big mess... hmm... we'll see... I'd rather be running these video drivers, I just dropped that issue since I had video straightened out without it. But video does playback kinda "pausy" sometimes... so maybe this will fix everything.

---------- Post added at 12:51 AM ---------- Previous post was at 12:19 AM ----------

Well, you're a genius... it works!

The driver in the repository was version 12.4, which is newer than last time I tried, it was like on 12.1 back then... and this time it worked OOTB.
Reply With Quote
  #4  
Old 20th May 2012, 07:58 AM
oldcpu Offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Location: Europe
Posts: 241
linuxfirefox
Re: HDMI Audio Not Working

Quote:
Originally Posted by Kissell View Post
You're right, I'm not using the ATI drivers...
.....
Did a "yum install xorg-x11-drv-catalyst.x86_64" and it's downloading it now...
...
it works!

The driver in the repository was version 12.4, which is newer than last time I tried, it was like on 12.1 back then... and this time it worked OOTB.

Good news !

A correction to my previous post, where I stated:
Quote:
Originally Posted by oldcpu View Post
I read that the HDMI audio module is disabled by default in kernel >=3.0 for most GNU/Linux distributions.
I meant to state: I read that the HDMI audio module is disabled by default in kernel >=3.0 for most GNU/Linux distributions with the radeon open source graphic driver.
Reply With Quote
  #5  
Old 20th May 2012, 12:26 PM
Kissell Offline
Registered User
 
Join Date: Apr 2012
Location: Kansas
Posts: 6
linuxchrome
Re: HDMI Audio Not Working

Video flickers now... that's annoying... but I guess audio is working.
Reply With Quote
Reply

Tags
audio, hdmi, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Nvidia HDMI Audio Not working after multiple attempts bobDole Hardware & Laptops 5 21st February 2012 12:42 AM
Nvidia GTX 580 HDMI audio not working on Fedora 16 Verne Resilldoux Hardware & Laptops 2 26th November 2011 10:37 AM
Audio over HDMI ColonelPenguin Hardware & Laptops 0 29th July 2011 04:32 AM
No HDMI audio from Radeon HD in F10 AndyW Using Fedora 0 3rd August 2009 11:35 PM
HDMI or spdif audio F10 kupo Hardware & Laptops 2 28th July 2009 04:27 PM


Current GMT-time: 18:13 (Thursday, 30-10-2014)

TopSubscribe to XML RSS for all Threads in all ForumsFedoraForumDotOrg Archive
logo

All trademarks, and forum posts in this site are property of their respective owner(s).
FedoraForum.org is privately owned and is not directly sponsored by the Fedora Project or Red Hat, Inc.

Privacy Policy | Term of Use | Posting Guidelines | Archive | Contact Us | Founding Members

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2012, vBulletin Solutions, Inc.

FedoraForum is Powered by RedHat
Mmabatho - Santos Dumont - Deception Bay Photos on Instagram