Fedora Linux Support Community & Resources Center
  #1  
Old 25th April 2012, 07:21 PM
AzertyNL Offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 11
windows_7firefox
Installing F16 to SSD, (re)formatting parameter issues

Hi,

I'm having trouble to install F16 to an SSD. My main goal is to have the ext4 filesystem for the / partition to be created with some specific parameters that (should) help to align filesystem specific structures better to the erase block sizes of my SSD.

My first attempt was to partition the SSD myself and create an ext4 filesystem as intended for the / filesystem: (It's the -E parameter that's supposed to be important if /dev/sda2 is properly aligned in the partitioning too)

mkfs.ext4 -v -b 4096 -m 2 -E stride=128,stripe-width=128,resize=70G /dev/sda2

after doing this...

when I go through the livecd "installation to harddisk" procedure, I can not get F16 to install to this partition, it insists that it want to re-format the partition I chose (/dev/sda2) to use as /

When i give in and let the installation tool reformat (to ext4) the partition I can not find any option to add my (-E) parameters to the issued mkfs command that is run.

Is there a way to install to a preformatted filesystem, or a way to add parameters to the mkfs that is done from the installation tool GUI?
Reply With Quote
  #2  
Old 27th April 2012, 12:27 PM
george_toolan Offline
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 2,078
linuxfirefox
Re: Installing F16 to SSD, (re)formatting parameter issues

This is not a RAID array!

Just use fdisk to create a partition and it will automagically be aligned on MB borders. The first partition should start on sector 2048. You can check this with

Code:
fdisk -l /dev/sda
That's all you have to do ;-)
Reply With Quote
  #3  
Old 29th April 2012, 03:18 PM
AzertyNL Offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 11
windows_7firefox
Re: Installing F16 to SSD, (re)formatting parameter issues

Quote:
Originally Posted by george_toolan View Post
This is not a RAID array!

That's all you have to do ;-)
Indeed it is not a RAID array. But that does not mean the RAID related parameters do not serve a valid purpose. I wanted to duplicate the advice from Ted Ts'o:

Quote:
Once you do this, we’re almost done. The last thing to do is to create the file system. As it turns out, if you are using ext4, there is a way to tell the file system that it should try to align files so they match up with the RAID stripe width. (These techniques can be used for RAID disks as well). If your SSD has an 128k erase block size, and you are creating the file system with the default 4k block size, you just have to specify a strip width when you create the file system, like so:

# mke2fs -t ext4 -E stripe-width=32,resize=500G /dev/ssd/root
This is what I ment in my topic start post with help to align filesystem specific structures better to the erase block sizes of my SSD

You'll find his entire text at http://thunk.org/tytso/blog/2009/02/...se-block-size/ which appears down, but an archived copy is available at http://web.archive.org/web/201012242...se-block-size/

So I'm still hoping to find out if there is a way to install to a preformatted filesystem, or a way to add parameters to the mkfs command that is called from the installation tool GUI?
Reply With Quote
  #4  
Old 1st May 2012, 11:51 AM
george_toolan Offline
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 2,078
linuxfirefox
Re: Installing F16 to SSD, (re)formatting parameter issues

This article is three years old now!

Please read his follow-up article where he talks about the ata trim feature and especially his #2 comment about fdisk ;-)

fdisk is automagically aligning partitions now
Reply With Quote
Reply

Tags
f16, installing, issues, parameter, reformatting, ssd

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
add a parameter in grub2 PiElle Using Fedora 3 24th November 2011 07:24 PM
Best way to go about in formatting 2nd drive and installing new copy of fd9 reddem0n Installation, Upgrades and Live Media 6 20th May 2008 06:32 AM
Formatting without installing help pls Daraus Installation, Upgrades and Live Media 3 11th May 2008 12:38 PM
Installing FC6 - MythDora runs forever at formatting /storage file system jrhessey EOL (End Of Life) Versions 0 3rd August 2007 02:46 AM
How to open url with parameter with JavaScript? tonytiger Wibble 8 9th April 2005 05:26 PM


Current GMT-time: 22:27 (Wednesday, 22-10-2014)

TopSubscribe to XML RSS for all Threads in all ForumsFedoraForumDotOrg Archive
logo

All trademarks, and forum posts in this site are property of their respective owner(s).
FedoraForum.org is privately owned and is not directly sponsored by the Fedora Project or Red Hat, Inc.

Privacy Policy | Term of Use | Posting Guidelines | Archive | Contact Us | Founding Members

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2012, vBulletin Solutions, Inc.

FedoraForum is Powered by RedHat
Lafayette Travel Photos - Baza Photos - San Juan de Colon Photos on Instagram